Közlekedés

2009.12.21. 01:29

Olvassátok el ezt a bejegyzést... itt a kommentem...

"Régen szidtuk már a gyalogosokat, András most megtette. Az elmúlt héten - és különösen tegnap este és éjjel - Budapest útjain azt tapasztaltam, hogy egy-két idiótát leszámítva az autósok óvatosak és vigyáznak egymásra, ellenben a gyalog közlekedők közül sokan tudomást sem vesznek arról, hogy a havas-jeges úton, amin már a sós víz is megfagy, nem tud megállni egy autó akkora úton, mint száraz aszfalton. Oké, hogy ilyen a természetes kiválasztódás, de nem hiszem, hogy bármelyikünk örülne, ha az ő autója alatt szelektálná ki magát egy ilyen balfasz."

Egyébként marhára igaza van, a Budapesti gyalogos-közlekedés színvonala a béka segge alatt van, ugyanakkor néhány autós is meglehetősen bunkó. Egyszerűn ki kéne tiltani a járműforgalmat budapestről, olcsó, közel üzemanyagárbók működő taxisokat üzemeltetni, plusz a tömegközlekedést sűríteni. Máris meg lenne oldva egy csomó gond (amíg a taxisok normálisan közlekednek)... nincs akkora dugó, akkora légszennyezés, és annyi anyázás, a gyalogosok, és az autósok részéről... ennyi. Pesze mint mindennek, ennek is megvannak a maga gyerekbetegségei, de még mindig úgy gondolom, ez lenne a legésszerűbb megoldás, csak nem merik meglépni, mert mekkora felháborodás lenne...



Nézzük a tényeket:

1. A kresz szerint a gyalogosnak elsőbbsége van gyalogátkelőnél, ha a közelében van, autóval lassítanod kell akár bámészkodik, akár át akar kelni, ez tény, törvény, nem érdemes vitatkozni vele, hogy jó vagy nem jó rendelet, nem ide tartozik.

2. Az autó eleje valószínűleg keményebb mint a gyalogos lába, és nem az autó sérül jobban, ha találkoztok. Ezt a gyalogosoknak is fel kéne fogniuk, hogy az, hogy elsőbbsége van, még nem jelenti azt, hogy a "mestersofőr" meg is fog állni. Ő leszarja hogy hideg van, hogy esik az eső, hogy lekésed a villamost, jobb, ha inkább odafigyelsz, mert te húzod a rövidebbet.

Tény hogy vannak tapló autósok, akik leszarják a gyalogost, mert "ők az erősebbek". Tény, hogy vannak tapló gyalogosok, akik verik a nyálukat, hogy "bazmegnekemvanelsőbbségem". És egyiknek sincs igaza. Ha csak egy kicsit figyelnénk egymásra... Esőben, hidegben, ha villamos vagy busz van a közelben, az autós körültekintőbben közlekedne az utakon, hogy a gyalogosokat átengedje, akár akkor is, ha nem zebrán akarnak átmenni. A gyalogos meg ne lépjen le az autós elé, ha az már közel van, akkor se, ha ezért 3 másodperccel többet ázik, vagy csak a következő busszal tud elmenni. És indokolatlanul meg ne akadályozza a forgalmat. Amíg egymásra mutogatunk, addig egyáltalán nem fogunk előre mozdulni.

Szóval szerintem le kéne állni az anyázással, autósként körültekintően haladni, gyalogosként meg körülnézni, akkor is, ha sietsz.

Mellesleg ha zebrán úgy ütsz el valakit, hogy neki piros a lámpa, neked meg zöld, akkor is téged basznak meg, mert a gyalogosnak ha lelép, elsőbbsége van. Ugyanekkora marhaság, hogy a kerékpárosnak nincs jobbra tartási kötelezettsége (nemtom ez végülis most van vagy nincs és lusta vagyok utánanézni), de a másik véglet, hogy az autós sávon belül előzi meg a kerékpárost 10 centi oldaltávolsággal, mert 10 másodpercet veszítene, ha lelassítana 30 km/h-ra mögötte amíg elmegy az az egy nyamvadt szembejövő (saját tapasztalatból mondom, többet bringázom mint vezetek...)

Röviden (és sokadszorra): Oda kéne figyelnünk a másikra, és nem lenne gond...

A bejegyzés trackback címe:

https://unalomblog.blog.hu/api/trackback/id/tr151612245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása