A világ legpontosabb órájával - amely 3,7 milliárd év alatt siet vagy késik egy másodpercet - egy szobában is sikerült kimutatni, hogy a magasabban lévő órák gyorsabban járnak. Ez többek között azt jelenti, hogy immár kimutathatóan gyorsabban öregszik az, aki pár lépcsőfokkal feljebb lép: egy emberöltő alatt a másodperc 25 milliárdod részével.

A tudósok már majdnem száz éve tudják, hogy nagyobb magasságban gyorsabban telik az idő. A relativitáselméletnek ezt a következményét kísérletileg egy földfelszínen hagyott, illetve egy rakétán vagy repülőgépen elhelyezett atomóra összehasonlításával mutatták ki. Az órák eltérése nanomásodperces (milliárdod másodperces) nagyságrendű. Mivel a magasabban levő órára kisebb gravitáció hat, gyorsabban jár.

Az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) szakemberei az általuk nemrég kifejlesztett kvantumórával most egy szobában, mindössze 33 centiméteres magasságkülönbségnél (ennyivel volt feljebb az egyik óra a másiknál) is kimérték ezt a hatást. A magasabbra helyezett óra járása az előrejelzéseknek megfelelően gyorsabb lett. Ez többek között azt jelenti, hogy immár kimutathatóan gyorsabban öregszik az, aki pár lépcsőfokkal feljebb lép. A mért időkülönbség persze az ember számára érzékelhetetlenül kicsi: 79 év alatt a másodperc 25 milliárdod része.

Forrás: origo

A bejegyzés trackback címe:

https://unalomblog.blog.hu/api/trackback/id/tr52320046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mamondom 2010.09.24. 18:17:14

Hahhhh! Már kezdtem aggódni. Nem elég, hogy földszintes a házam, a Húgom a 4-en lakik. Ez nagyon gáz lett volna,-----ha picinyt nagyobb a lépték. Ennyit még kibírok, ha enyém az a bizonyos emberöltő.

saakos 2010.09.24. 18:42:23

Persze, de ha valaki a fél életét fenntölti a nemzetközi űrállomáson... :)

Pitero 2010.09.27. 10:08:56

Gyorsabban öregszik? Na ne máááár! Csak az óra jár gyorsabban, nem? Mármint olyan, mintha azt mondanád, hogy egy inga jár gyorsabban, nem? Vagy az öregedéshez kell a gravitáció? Nem igazán értek a témához:-) mindenesetre még 1 egész másodperccel is együtt tudnék élni:-)

saakos 2010.09.27. 10:24:50

Einstein-bácsi, fijam :) Relativitás, meg ilyesmi, tudod. Gyorsabban telik az idő nagyobb magasságban. Ugyanezzel az órával kimutatták (ha a forrást elolvasod, ott benne van csak nem másoltam át) a másik vicces jelenséget is, azaz ha nagy sebességgel haladsz, az idő lassabban telik, tehát lassabban öregszel. Az inga egyébként más, az nem időmérő eszköz... :)

Annyira amúgy én sem vagyok otthon a témában, szóval keresztkérdésekkel simán meg lehetne fogni, de már régebben is olvastam erről, hogy elméletileg így van, de kísérletekkel csak most sikerült igazolni tudtommal. Ezért van ekkora felhajtás.

saakos 2010.09.27. 10:27:36

Amúgy most elgondolkodtam... mmint azon amit én magam írtam az űrállomásos dologról. Utána kéne nézni hogy hogy is van ez, mert elvileg a két jelenség ott már ellentmond egymásnak (az információim alapján, szóval biztosan kell lennie valami plusz infónak ami nekem nincs meg), mert ott meg "süvítesz" (süvítenél, mert ugye nincs légkör ami hangot adna) mint állat, de magasan is vagy... akkor itt most mi a szitu? :D

milu89 2010.09.28. 17:42:27

Amúgy az öregedés csak nézőpont kérdése...
Például ha egy szupergyors űrhajó fedélzetén vagy, akkor az idő gyorsabban telik, de te ezt nem veszed észre, 10 másodpercet például ugyanúgy 10 másodpercnek észlelsz, mint a földön, és a tested is ugyanannyit öregszik. Ha viszont kinéznél az ablakon, azt látnád, hogy a földön mászkáló emberek, és minden mozgó dolog felgyorsult. Mintha egy gyorsított felvételt néznél. Miután landolsz, és kiszállsz az űrhajóból, azt veszed észre, hogy a többi ember többet öregedett, mint te (erről szól az ikerparadoxon is). Hasonló a helyzet a földszintes témával, csak ott az ember nem veszi észre a különbséget a kicsi eltérés miatt.

milu89 2010.09.28. 17:44:10

De jó, hogy csak most jelent meg az első kommentem :/ Egyébként azt rosszul is írtam, szóval azt tessék figyelmen kívül hagyni :D

saakos 2010.09.28. 19:10:02

Moderáltam :) Amúgy. a másodikban is rosszul írtad, az idő lassabban telik, ha nagy sebességgel haladsz, tehát az űrhajó fedélzetén.

Egyébként igazad van, te ugyanannyinak érzed, erről szól a majmok bolygója (bár asszem nem térnek ki rá, vagy nemtom), de nem a hibernálókamra miatt érnek vissza annyival a távozásuk után, hanem a relativisztikus időlassulás miatt. Egyébként a magyarázatod helytálló, tehát míg te úgy érzed, egy órát voltál távol (és az órád is annyit mutat), addig a Földön 3 óra telt el (példa volt az idő, természetesen Földi sebességeknél az eltérés lényegesen kisebb)

Amúgy erre épít az az elmélet is, miszerint egy féreglyukat az űrben lehetne időgépként is használni, de sztem erről már beszéltünk korábban :)
süti beállítások módosítása