Érdekes új, vezeték nélküli energiellátó rendszert mutatott be az amerikai székhelyű WiTricity Angliában, az oxfordi TED Global Conference alkalmával: egy T-Mobile G1-est, egy iPhone-t és egy laposképernyős TV-t láttak el árammal kábelek nélkül.

Reményeik szerint az új technológia kiválthatja a jelenlegi, kábel-alapú infrastruktúrát és talán még az eldobható elemektől is megszabadíthat. A technológia alapjait az MIT egyik fizikusa, Marin Soljacic dolgozta ki, lényege pedig abban áll, hogy alacsony frekvenciájú elektromágneses hullámrezonancia útján viszi át az energiát a forrásból a céleszközbe, egy-egy tekercs útján.

Mind a küldő, mind a fogadó tekercs ugyanazt a frekvenciát használja; minden egyes beérkező energiaciklus feszültséget gerjeszt a fogadó tekercsben, amit az arra kapcsolt készülék máris hasznosíthat. Az ilyen, fogadótekerccsel felszerelt készülékek azonnal elkezdik feltölteni magukat, ha egy küldőtekercs közelébe kerülnek. Mivel pedig az energiát mágneses hullámok továbbítják, se interferenciától, se káros hatásoktól nem kell tartani.

Az iPhone kivételével, amelynek a belsejéhez az Apple közismerten nem szívesen enged hozzáférést, a többi szemléltett eszköz mindegyikének a belsejében volt a fogadótekercs, így kívülről semmit nem lehetett észrevenni rajtuk. Egyedül az iPhone-on volt egy külső modul. Eric Giler, a WiTricity főnökének elmondása szerint a technológia mindenféle készülék energiaellátására egyaránt alkalmas.

Forrás: ipon.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://unalomblog.blog.hu/api/trackback/id/tr171270100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása